About Me

Pozdravljeni zbiralci znamk in ostali obiskovalci bloga! Ime mi je Jan in zbiram žigosane znamke Slovenije, Italije, Nemčije in Avstrije ter tematiki gradovi in vesolje. Vesel sem vsakega novega spoznanstva in menjave. Če bi želeli izmenjati znamke mi pustite komentar ali pa mi pišite na email: izola03@gmail.com

Friday, January 30, 2015

Bloki

Ena lepših zadev v filateliji so izdani bloki znamk. Pridejo v večjem formatu in imajo poleg znamke še dodatno ilustracijo katera dopolni sliko in olepša znamko. Tako imamo zbiralci blok in znamke iz njih. Samo kdaj lahko rečemo da je zbirka popolna? Ko imamo blok? Ali ko imamo znamko?

Serija 1997 - Živalstvo slovenija - Ogrožene vrste sladkovodnih rib
Kratek odgovor je odvisno kdaj. Dol odgovor pa je malo bolj obsežen.

V najpreprostejšem primeru znamka izide samo v bloku. V tem primeru je dovolj, da v album shranimo ali znamko ali blok, da trdimo da imamo celotno zbirko znamk iz danega leta. Seveda je lepše če je v albumu blok. To se tudi pozna kasneje na vrednosti same zbirke.

Serija 1999 - Živalstvo - Konji
Znamke pa lahko izidejo poleg v blokih še v polah, kjer je lahko motiv, papir, zobčanje in velikost enaka. V tem primeru imamo v albumu blok in znamke iz bloka ali pole (je vseeno saj se ne razlikujeta). Lepo je če so znamke iz pol z robno miško, da se jih tako prepozna, kot znamke iz pole in ne iz bloka. Ni pa nujno, da imajo miško, da lahko rečemo, da imamo vse znamke iz danega letnika. Serije katere so bile izdane v bloku in polah a brez razlik so: 1998 - Junaki stripov, 1999 - Živalstvo - Konji in 2000 - Vinska trta.

Serija 2005 - Europa - 50 Let znamk iz serije Evropa
Če pa se znamka iz pole po čemerkoli od zgoraj naštetega razlikuje od znamke iz bloka, je potrebno imet oboje. Tako znamko iz bloka kot znamko iz pole, kjer bo vidna razlika. Pri tem nam ni več potrebno iskati znamke z robno miško, saj je razlika očitna. Kar je meni znano so samo dva primera kjer se znamke iz pol razlikujejo samo po zobčanju. In sicer serij: 2005 - EUROPA - 50 let znamk iz serije Evropa in 2010 - Rastlinstvo.

Serija 1998 - Junaki stripov
Serija 1997 - Živalstvo Slovenije ogrožene vrste sladkovodnih rib je sam motiv na znamki iz pol pomanjšan in tako je cela riba na znamki. Z razliko od znamk iz bloka, kjer manjka ribam rep.
Razlike v tisku so bile tudi pri seriji 1998 - Junaki stripov, kjer je pri znamki Trdonje je razmik med črko A in poštnim rogom različen. Pri znamki iz pole je 1,5mm pri znamki iz bloka je 3mm. Ostali dve znamki pa sta enaki tistim iz pol!

Serija 2007 - Živalstvo - Navadna veverica
Pri seriji 2007 - Živalstvo - Navadna veverica, je poleg zobčanja drugačna še velikost znamke in papir.

Zgoraj so zajeta (če se ne motim) vse razlike v znamkah iz pol in blokov. Ostali bloki, kateri niso zgoraj omenjeni so bili izdani samo kot bloki in ne še dodatno kot znamka iz pole. Če najdete še katerokoli informacijo o blokih in znamkah iz njih me prosim kontaktirajte. Potrebujm in iščem še preostali dve znamki (iz pol po možnosti z robno miško) iz serije 2005 - Europa. Kontaktirajte me za menjavo znamk.

31.1.2015

No comments:

Post a Comment